Otetaan nyt korona vakavasti, erityisesti ikäihmiset!

Pelkosenniemen kunnanjohtajan vetoomus

 

Otetaan nyt korona vakavasti  –  erityisesti ikäihmiset!

 

Kuten presidenttimme Sauli Niinistö on useaan otteeseen todennut, ottakaa korona vakavasti!

Nämä sanat iskostuivat mieleeni erityisesti silloin, kun näin hänet kasvotusten Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukan vihkiäisissä maaliskuun alussa. Hän puhui jo silloin kättelemisen välttämisestä ja kainaloon aivastamisesta.

Siitä päivästä koronaepidemiatilanne Suomessa on muuttunut kovasti pahempaan suuntaan. Voimaan on muun muassa tullut valmiuslaki, mitä maassamme ei ole nähty sitten talvisodan. Pitäisihän nyt kaikkien jo ymmärtää tilanteen vakavuus!

Suomen rajat on suljettu, yli 10 henkilön tapaamiset on kielletty ja yli 70-vuotiaita on kehotettu jäämään kotiin. Ihmisten tulee nyt huolehtia erityisen tarkasti käsihygieniasta ja pitää vähintään metrin etäisyys toisiinsa. Ja nyt odotamme vielä laajempia kansalaisten liikkumista rajoittavia toimia, huh!

Tästä syystä johtuen esimerkiksi palvelukodilla on vierailukielto, kunnanvirasto ja tekninen toimisto on suljettu, ja koulu on siirtynyt etäopetukseen. Näillä toimilla yritämme suojella erityisesti ikäihmisiä, jotka ovat haavoittuvimpia koronaviruksen kohdatessaan, mutta myös kunnan henkilökuntaa ja muita kuntalaisia. Kuka sitten palvelukodissa ja terveyskeskuksessa ihmisiä hoitaisi, jos hekin sairastuisivat?

Samalla kun olemme kunnassa ryhtyneet sulkemaan tai supistamaan joitakin palveluita, olemme myös luoneet kiireen vilkkaa uusia palveluita. Tästä esimerkkinä on karanteeniin määrätyille ikäihmisille tarkoitettu ruokakassipalvelu. He voivat soittaa ikäihmisten palvelunumeroon, johon voi kertoa kauppa-asiansa tai muun avuntarpeensa. Ostokset toimitetaan kotiin ja laskutetaan jälkikäteen kunnan toimesta.

Tällaisen asiointipalvelun kohdalla tulee olla erityisen tarkkana siitä, että toimii kunnan asiointipalvelun tai muun luotettavan tahon kanssa. Epärehellisiä palvelun tarjoajia voi nyt myös lähteä liikkeelle, samoin virheellistä tietoa.

Ajantasaista faktaa koronaviruksesta on saatavilla kunnan nettisivuilta, josta löytyy myös OMAOLO-oirearvio, jos epäilee sairastuneensa koronaan.

 

Presidenttiämme edelleen siteeraten: Kyllä tästäkin selvitään!

 

Päivi Vauhkonen
Kunnanjohtaja

Kuva: Kati Leinonen