Pelkosenniemen taistelun muistohiihto

Koska:
15.12.2019 @ 09:00
2019-12-15T09:00:00+02:00
2019-12-15T09:15:00+02:00
Missä:
Pelkosenniemen koulun mäki

Talvisodan ratkaisutaisteluja käytiin pari-kolme viikkoa sodan alkamisesta Lapissa Pelkosenniemen kirkonkylässä ja Joutsijärvellä. Taistelu Pelkosenniemestä alkoi 16.12.1939 ja kesti kolme vuorokautta. Suomalaiset saivat perustettua lisää joukkoja ja siirrettyä ne ajoissa juna ja autokyydeillä Pelkosenniemelle. Taistelun voiton Suomen hyväksi ratkaisi Jalkaväkirykmentti I/JR40 pataljoona , joka koukkasi Kilpiaavan kautta ylittäen jäätyneen Kitisen Luirojokisuun alapuolelta. Pataljoona iski pohjoisesta Kohamaan ja Vasaniemen maastossa olleisiin vihollisjoukkojen huolto-, tykistö- ja komentopaikkoihin. Samaan aikaan saivat muut suomalaisjoukot omalla sivustaiskulla Pelkosenniemen sairaalan lähelle edenneet venäläisjoukot sekasorron valtaan.

Pelkosenniemen, Savukosken ja Sodankylän reserviläiset yhdessä Pelkosenniemen kunnan kanssa järjestävät sunnuntaina 15.12.2019 tämän talvisodan taistelun 80-vuotisen historian muistoksi tapahtuman. Päivällä hiihdetään koukkaavan pataljoonan käyttämää reittiä mukaillen koulunmäeltä sähkölinjaa seuraten kohti pohjoista. Välillä käydään Lapinniemessä muistomerkillä tutustumassa siihen ja samalla pidetään omista termospulloista juomatauko. Tauon jälkeen jatketaan Kilpiaavan reunaan ja sieltä Haarainojan latvoille. Pitempi hiihtoreitti jatkuu Mullakkoaavalle, josta palataan Kitisen länsirantaa Savukoskentielle ja Kitisen silta ylittäen sahan maastoon. Sitten kierretään hiihtäen Koha-aavan reunoja Kohamaan  kautta Vasaniemeen vanhalle Kitisen lossipaikalle. Vasaniemessä on mahdollisuus kenttäruokailuun, jossa on tarjolla hernekeittoa viiden euron annoshinnalla. Ruoka sisältää myös leivän ja mehun. Lisäksi on mahdollisuus paistaa tulilla omia eväsmakkaroita. Tämän jälkeen siirrytään takaisin kylälle, jossa on sauna paloasemalla.

Hiihdettävä latu pohjustetaan moottorikelkalla ja latuhöylällä. Hiihtomatkan pituus on kaikkiaan noin 12 km. Vaihtoehtona on myös lyhyempi reitti, jos ei halua käydä pohjoisessa Mullakkoaavalla, vaan hiihtää suoraan Savukoskentien risteykseen. Lyhyempi hiihtomatka on 5 km. Latuhöylän veto mahdollistaa hiihtämisen myös pikkusuksilla. Osallistumiseen ei ole ennakkoilmoittautumista eikä osallistumismaksua. Mukaan hiihtämään saavat tulla kaikki halukkaat miehet, naiset ja lapset. Reserviläiset ovat sopineet laittavansa päälle lumipuvun tai valkoisen vaatetuksen.

Muistohiihtoa varten on kokoontuminen Pelkosenniemen koulun mäelle 15.12.2019 klo 9 alkaen. Hiihtämään lähdetään klo 10 aikaan.

Päivän tapahtuman toinen erillinen osa on klo 16 kunnanvirastolla pidettävä Pelkosenniemen taistelun esitelmä. Jarmo Ahtinen kertoo taistelun tapahtumat ja tilanteiden muuttumiset. Esitelmän pituus on noin tunti. Esitelmän jälkeen on varattu aikaa vapaalle keskustelulle.